2013. március 25., hétfő

Cöli nem cöli ? ez itt a kérdés

Cöli - ez volt a bátyámtól kapott becenevem évekig, miután hosszas (majd 3 év!) folyamatos vizsgálat, kutakodás, és részemről csontsovánnyá fogyás után végre rájöttek, hogy lisztérzékeny vagyok. 3 éves voltam, mikor az állandó hasmenés, étvágytalanság, hajhullás elkezdődött, és 6, mire elkezdhettem a diétát. A coeliakia - a lisztérzékenység orvosi neve- szóból jött tehát e kedves név :-)

Az ikrek születésekor  már izgultam, hogy vajon eme “szép” állapotot - betegségnek azért nem mondanám, hiszen ugyanolyan életet lehet élni, csak kicsit mást kell enni - öröklik-e õk is. Ezért készítettünk egy genetikai vizsgálatot (2 hónaposan, vérvétellel/ Kincsőnél már előre gondolkodtam és kértem köldökzsinór vér mintát, ebből is meg lehet állapítani ezt, így nem kellett vért venni), mely megállapította, hogy mind a ketten örökölték a hajlamosító gént, és ebből az is kiderült, hogy bizony egypetéjűek. 

Az eredmény közlésekor azt mondták a Heim Pál Coeliakia Centrumában, hogy fiúk esetében egy picit alacsonyabb az esélye a kialakulásnak, és 6 éves korig eldől minden - azaz, attól, hogy örökölték a gént még nem törvényszerű, hogy érzékenyek is lesznek. Eleinte évente vizsgálták a fejlődésüket, és egyik-másik alkalommal vért is vettek, de a 4. szülinap után azt mondták, ha nincs panaszunk nem kell jönnünk, csak a 6. szülinap alkalmával. Persze azért az is elhangzott, hogy a legnagyobb valószínűsége annak, hogy kialakul a lisztérzékenység a 3. szülinap után, 3-3,5 féléves kor között van.

Ennyi bevezetés után jöjjön a mai nap jó híre: az 5 éves vizsgálat eredménye is NEGATÍV lett!!! 

Bevallom kicsit izgultam, mert noha nem voltak nagyon komoly panaszaink, de az én két kisfiam állandóan a két legvékonyabb a csoportban, még csak kockahasuk sincs :-( A mérleg szerint mindig meghizzák a minimumot, és én látom, hogy most már egyre jobban esznek, meg azt is, milyen elképesztő energiával tudnak szaladgálni, játszani, mégis mindig aggódom... nehéz kikapcsolnom ezt a cöli gombot... Pedig a doktornő minden alkalommal elmondja nekem: “Gondolja meg anyuka mennyivel jobb helyzetben van, hogy engedheti enni annyit a fiait, amennyit bírnak, és nem kell folyton rászólni a gyerekekre, hogy azt a csokit már ne egyék meg!” Igaz. Bár ennének annyit! :-)

Tehát neki futhatunk az utolsó évnek! A doktornő szerint (akit melegen ajánlok mindenkinek: Dr Gyimesi Judit) ha 6 éves korukig nem alakul ki, akkor már nagyon kicsi az esélye annak, hogy megjelenik az életükben az érzékenység. Persze, teszi hozzá, látott ő már olyan nem is vékonyka kisfiút, akinek szintén minden éves eredménye negatív lett, de a 6. éves...már pozitív. No sebaj, én igazából nem látom ezt tragédiának, hiszen ebben élek mióta! És azt hiszem én is úgy csinálnám, ahogy Édesanyám velem, hogy soha nem voltam “betegnek” kikiáltva, mindenki ugyanazt ette, amit én is, (kivéve persze a kenyeret) és így nem éreztem, hogy ez olyan nagy tragédia. Minthogy nem is az!


Egy kis háttér a témáról az érdeklődőknek:
2007 őszén, mikor az ikreket vártam, megkerestek a már említett Coeliakia Centrumból, hogy nem lenne-e kedvem bekapcsolódni egy európai kutatásba, amely a gyermekkoruk óta lisztérzékeny anyák gyermekeit követi születésüktől 6 éves korukig.

A kutatás célja az volt, hogy végig nézzék, vajon ha adnak a kisbabáknak már 3 hónapos koruktól anyatejbe keverve glutént, akkor esetleg megtanítható-e a szervezet arra, hogy ne reagáljon “érzékenyen” a gluténra később. Tehát egy fajta hozzászoktatást szerettek volna tesztelni a babákon.

Ez havi egy vérvétellel, glutén por adagolás és állandó kontroll. Nálam ott bukott el a dolog, hogy minden résztvevőt besorsoltak a tesztcsoportba és a kontroll csoportba. Magyarul az ikrek esetén lehet, hogy az egyik fiú a teszt csoportba került volna, míg a másik a kontroll csoportba. Én pedig úgy gondoltam, hogy ha már lehet, megadnám mind a kettőnek ugyanazt az esélyt... mert természetesen a sorsolás eredményét csak a kutatást vezető professzor tudja. Nyilván a havi vérvételek sem vonzottak, így végül nem vágtam bele a dologba, de azóta is nyomon követem a kutatást, és minden alkalommal kérdezem a doktornőnket, mik az eredmények.

Legutóbb 1 hónapja voltunk, (amikor a fiúktól vért is vettek) és kérdésemre Gyimesi doktornő elmondta, hogy noha a vizsgált babák most még csak 5 évesek, tehát a kutatás jövőre zárul le, eddig az a tapasztalatuk, hogy nincs számottevő különbség az érzékenység kialakulásában azok között akik kaptak glutént, és azok között, akik nem. Érdekes, nem? Tehát, az, hogy valaki örökölte a hajlamosító gént, és utána kapott glutént nem jelentette egyértelműen, hogy nem alakul ki nála az érzékenység. Pedig én erre tippeltem volna, mint ahogy a kutatásban résztvevők is. Remélem majd lesz jövőre valami részletesebb beszámoló az eredményekről, kíváncsian várom.

Linkek/ cikkek a témában:



Lisztérzékeny gyanús tünetek nálam, illetve ami néha aggaszt a fiúknál:
-folyamatos hasmenés, hányás és persze komoly súlyvesztés (17kg voltam 6 évesen, külön engedéllyel engedtek iskolába menni)
-étvágytalanság
-pókhas
-sok bélgáz termelés, puffadás
-hajhullás
-gyenge erõnlét
-lassú súlygyarapodás
-szájban sebek (afták) – fertõzésre fokozottan érzékenységet jelent, és a lisztérzékenységet is egy fertõzés tudja belobbantani

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése